Dit artikel is een vervolg op het artikel kleurcodering van schoonmaakgereedschap.

In de keuken kom je al gauw in aanraking met grote hoeveelheden en een diversiteit aan rauw en gekookt voedsel.  Voedsel kunnen bacteriën en/of allergenen bevatten dat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Deze bacteriën en/of allergenen kunnen makkelijk overgedragen worden van keukengerei.  Kruisbesmetting kan een groot risico voor de gezondheid vormen zonder voorzorgmaatregelen. De kruisbesmetting kan zowel direct als indirect overgedragen worden. Directe kruisbesmetting kan optreden wanneer het ene product in aanraking komt met het andere product. Indirecte kruisbesmetting kan optreden via personeel (bijv. handen of handschoenen), keukengerei en serveergerei, bereidingsoppervlakte, textiel en frituur, grill en snijmachines.

Kleurcodering is één van de eerste beschermingsmaatregelen om kruisbesmetting tegen te gaan. Wij adviseren het gebruik van een 6 kleuren codering, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen rauw vlees, gevogelte, brood en zuivelproducten, rauwe vis, groente en fruit, gebraden vlees en worst. Hoewel er geen vast plan ligt over welke kleuren bij welke groepen horen adviseren wij de volgende indeling:

rood – rauw vlees
Hoog risico voedsel: Rauw vlees bevat veel bacteriën.
geel – gevogelte
Hoog risico voedsel: Rauwe kip heeft een kans dat het de salmonella bacterie bevat.
groen – groente en fruit
Hoog risico voedsel: Fruit is een veel voorkomend voedselallergeen  met name roosfruit, zoals perzik en appel. Een veel voorkomende groenteallergie is pinda-allergie
wit – brood en zuivelproducten
laag risico voedsel: Een veel voorkomende voedselallergie onder zuivelproducten is lactose-intolerantie.

Alhoewel eieren onder zuivelproducten vallen adviseren we u rauwe eieren apart te behandelen, omdat rauwe eieren het salmonella bacterie kunnen bevatten.
blauw –vis, schaal en schelpdieren
Hoog risico voedsel: Vis, schaal en schelpdieren zijn een veel voorkomend voedselallergeen.
bruin – gebraden vlees en worst
Gebraden vlees en worst is een veilige groep

snijplank_kleurcoderingkleurcoderingkleurcodering

Denk bij uw volgende aankoop aan het gebruik van kleurcodering.

Neem ook een kijkje in ons horeca assortiment!